Saulėgrąžų aliejus: sveikatinkite organizmą!

Kiekvienos rūšies aliejaus spalva, skonis, kvapas  turi atitikti būtent tai rūšiai būdingas savybes ir negali turėti pašalinio ir sugedusiam aliejui būdingo kvapo ar skonio.
Parduotuvėse galima nusipirkti tiek nerafinuoto — nevalyto saulėgrąžų aliejaus (iš jo pašalintos tik mechaninės priemaišos), tiek rafinuoto. Iš rafinuoto nedezodoruoto aliejaus paprastai būna pašalintos drumzlės ir cheminės priemaišos, o iš rafinuoto dezodoruoto – drumzlės, baltymai ir mechaninės priemaišos.

Rafinuotas aliejus turi būti skaidrus, šviesiai geltonos spalvos, be nuosėdų, gali būti bekvapis arba šiek tiek kvepėti saulėgrąžomis. Nerafinuoto saulėgrąžų aliejaus spalva paprastai būna tamsesnė nei rafinuoto, o kvapas – stipresnis. Nerafinuotam aliejui ilgiau pastovėjus, gali išsiskirti nuosėdų.

Nederėtų manyti, kad po rafinavimo proceso aliejus nebetenka biologiškai naudingų medžiagų. Jų lieka, bet daug mažiau negu šalto spaudimo būdu pagamintame aliejuje. Tad kiekvienai šeimininkei namie pravers tiek rafinuotas, tiek nerafinuotas saulėgrąžų  aliejaus. Rafinuotas saulėgrąžų aliejus labiau tinka kepti, virti, gruzdinti, o nerafinuotas — gaminti įvairias salotas ir padažus, gardinti košes.  Rafinuotas saulėgrąžų aliejus, neprarasdamas  vertingų savybių, gali išlaikyti labai aukštą šiluminio apdorojimo temperatūrą (jo ribinė kaitinimo temperatūra — 232 laipsnių C).

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Slapukus galite bet kada atšaukti. Daugiau

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close